Tuesday, June 13, 2006

Een reis door India (Hoogte ziekte)

HOOGTEZIEKTE

Vanaf 3.000 m kan je worden geconfronteerd met het hoogteziekte. Door goed en tijdig te luisteren naar de signalen van je lichaam. kan een hoop onnodige ellende worden voorkomen.

WAT IS HOOGTEZIEKTE:

Hoogteziekte ontstaat door dat het lichaam niet of te weinig de gelegenheid krijgt zich aan te passen aan een verblijf op grote hoogte. De hoogte zelf maakt je niet ziek. Het menselijk lichaam functioneert optimaal op zeeniveau omdat er dan veel zuurstof in de lucht zit. Ga je naar grotere hoogte dan zal je lichaam moeten wennen aan (ijle) lucht waarin minder zuurstof zit.

VORMEN VAN HOOGTEZIEKTE:

* acute hoogteziekte (de meest milde vorm)

* longoedeem (vochtophoping in de longen)

* hersenoedeem (vochtophoping in de hersenen)

Waarom de een wel hoogteziekte krijgt en de ander niet kan niet wetenschappelijk worden verklaard. Leeftijd en geslacht hebben daar geen enkele invloed op. Er zijn vermoedens dat erfelijkheid in de longopbouw een rol kan spelen. Wel zijn er een aantal risicofactoren die de kans op het krijgen van hoogteziekte kunnen vergroten. Verschijnselen van hoogteziekte treden, voor mensen die er gevoelig voor zijn, meestal op rond de 2.800 meter. Blijf je lager, dan zul je geen last hebben. Hoe sneller je een bepaalde hoogte bereikt des te groter is de kans op hoogteziekte. Geadviseerd wordt om per dag een gemiddelde stijging van 300 à 400 meter aan te houden. Verder is het veilig na iedere 1000 meter die je hoger komt, een extra rustdag in te bouwen. Je algehele conditie. NB: een heel goede conditie sluit hoogteziekte niet uit. Uitputting. ( Ook een lange vliegtuigreis is vermoeiend) Uitdroging. Drink veel, probeer gemiddeld 4 liter of meer vocht per dag te drinken. Het drinken van alcohol. (NEE, echt niet doen, de kwaliteit is trouwens heel pover) Dit onttrekt vocht aan je cellen, terwijl je juist extra veel moet drinken. Bovendien moet je lichaam harder werken om de gifstoffen kwijt te raken. Energie die je nu juist zo hard nodig hebt om aan de hoogte aan te passen. Neem zout tijdens je maaltijden.

VERSCHIJNSELEN:

Hoofdpijn, bloedneus, duizeligheid, misselijkheid (weinig eetlust), slapeloosheid, overgeven, kortademigheid en ernstige vermoedheid. Toen ik in Leh was zijn er 5 Amerikanen die nog maar net aangekomen waren, zo ziek geworden dat ze na drie dagen terug op het vliegtuig zaten. In geval van hoofdpijn kan je maximaal twee tabletten paracetamol (van 500 mg.) innemen, gaat de hoofdpijn hierna niet over dan is het beter om af te dalen. Aspirine is, door mogelijke bijwerkingen zoals astmatische klachten en maagbloedingen, minder geschikt!
Zijn er medicijnen voor? Daar geloof ik niet in. Het beste geneesmiddel om hoogteziekte te behandelen is afdalen
Trekking:
Ga nooit zonder een goede gids op pad als je gaat trekken op grote hoogtes. Een goede gids weet de verschijnselen van hoogteziekte tijdig te onderkennen en neemt de maatregelen die nodig zijn. Hij is bekend met de taal van het land en kan eventueel voor transport zorgen . (Zonder ginds de Himalaya in dat is echt gekken werk) Verwacht niet dat je je perfect voelt op een hoogte van 3000 meter en hoger. De onderstaande symptomen zijn normaal op hoogte en hier hoef je je geen zorgen om te maken. (Terwijl ik dit hier neer pen moet ik toch bekennen dat ikzelf totaal geen last heb van grote hoogtes, vond het de eerste dagen zelf een prettig gevoel zo een beetje dronken rond te kopen).

Perioden van slapeloosheid. Het meer slaap nodig hebben dan normaal (meestal 10 uur of meer). Af en toe verlies van trek in eten. Levendige en wilde dromen als je op 2.800 meter en hoger bent. (Zalig gewoon) Onverwachte momenten van kortademigheid, dag en nacht. Onregelmatige ademhaling, waar je van wakker kunt worden. Het gevoel dat je even op adem moet komen tijdens het trekken, vooral boven 4.000 meter. Neem je tijd.

MILDE SYMPTOMEN: Je hoeft niet alle onderstaande symptomen te hebben. Eén is al voldoende voor hoogteziekte. Hoofdpijn. Iets met je hoofd omhoog liggen tijdens het slapen kan al helpen. Als je echt erge hoofdpijn hebt kun je overwegen paracetamol te nemen. Neem nooit slaaptabletten. Misselijkheid, alleen of in combinatie met hoofdpijn. Neem een rustdag. Voel je je slecht daal dan onmiddellijk af. Duizeligheid (mild). Als dit tijdens het wandelen is, stop dan en ga uit de zon. Rust even uit en drink wat.

OPLOSSINGEN:

Als je deze symptomen krijgt tijdens het lopen rust dan uit en veel drinken. Als de symptomen erger worden, daal dan zo snel mogelijk af naar een plaats waar je je weer lekker voelt. Neem vervolgens een rustdag.

ERNSTIGE SYMPTOMEN:

Aanhoudende erge hoofdpijn. Aanhoudend overgeven. Gebrek aan coördinatie, niet meer op één lijn kunnen lopen,Een (heel) dronken indruk maken Verlies van bewustzijn. Geluid van vocht in de longen. Aanhoudend hoesten. Moeilijkheden met de ademhaling. Snelle ademhaling zelfs in rust. Ophoesten van bloed. Blauwe lippen en gezicht. Hoge hartslag in rust.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Google


Get legal. Get OpenOffice.org
SLINC Queer Merchandise